Втори Национален Фолклорен Събор „С мирис на теменуги“ 2018

На 16 юни 2018 год. се проведе Вторият национален фолклорен събор “С мирис на темунуги” – Яворово 2018, организиран от НЧ “Ахинора – 2006” с подкрепата на Община Стара Загора и Кметство Яворово. Тази година уханието на дъхавите цветя привлече в китното старозагорско село близо 30 художествени състава и десетки индивидуални изпълнители от 4 области и 8 общини. Освен това се радвахме на по-добри и по-завладяващи изпълнения. Съборът бе по-богат и в жанрово отношение. Освен певчески групи в него се включиха танцови формации. Бе показан и обичаят “Пеперуда”. Самодейците от групата за обичаи “Меджия” от с. Млекарево, област Сливен, не само представиха обичая, а показаха и характерен за него реквизит: дървено рало, хромел, стомна, кобилица с менци, сито и др. Новото в тазгодишното издание на събора бе и неговото подмладяване с участието на детски и юношески художествени състави. Водеща на събитието бе чаровната Стефка Антонова – секретар на НЧ “Ахинора – 2006”. В началото Пенка Иванова – председател на читалището, сподели мисли за обнадеждаващите резултати от Първия фолклорен събор “С мирис на теменуги” – Яворово 2017. Той даде възможност на 20 художествени състава и много индивидуални изпълнители да получат обществено признание, бяха събрани десетки песни, посветени на цветята и красотата на българската природа. Зрителите в залата изпитаха неизказана естетическа наслада от досега си с магията на българския фолклор. Всичко това, както позитивните оценки и коментари, вдъхнови читалищните дейци да подготвят второто му издание. Кметът на село Яворово Райчо Стоев приветства самодейците и откри събора. Деца от Сборна детска формация “Веселите яворовчета” поздравиха всички с тематично подбрани стихотворения и песни.

Дамите от клуб “Ахинора” бяха създали перфектна организация, която впечатли участници и зрители. Един след друг на чудесно оформената сцена излизаха художествени състави и индивидуални изпълнители с характерната си носия и представяха песни, специфични за фолклорната област, от която идват. Всички се съобразяваха с изискването една от песните им да бъде посветена на цветята и красотата на българската природа. Те оставяха текста на тази песен, за да влезе в сборник “Народни песни, посветени на цветята и красотата на българската пририда”, който НЧ “Ахинора” ще издаде. Зрителите в залата бурно аплодираха изпълненията им. С изключителен интерес бяха посрещнати малките танцьори от танцово студио “Настроение” при НЧ “Настроение” 2017 и сладкопойните чаровници от фолклорна школа “Жарава” при НЧ “Родина” – Стара Загора. Докато през 2017 година на събора имаше добруджанско присъствие, тази година се радвахме на родопско. Потомците на митичния Орфей от Родопа планина – момичетата от фолклорна формация “Звъника“ – гр. Смолян, буквално взривиха залата. Съборът завърши с участие на Общински фолклорен ансамбъл “Загоре” – гр. Стара Загора, и с празнично хоро.

Има възможност с всяка измината година съборът “С мирис на теменуги” да става по-богат и по-интересен. Тъй като към него има подчертан интерес, може да го провеждаме в рамките на два дни; може да го изнесем на открито в селския парк и да се озвучи цялото село; може да придобие конкурсен характер с награден фонд. Всичко това обаче изисква средства. Благодарим на Община Стара Загора за подкрепата и се надяваме през 2019 година тя да е по-голяма!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *