Трети Национален Фолклорен Събор „С мирис на теменуги“ 2019

На 22.06.2019 год. се проведе Третият национален фолклорен събор „С мирис на теменуги“ – Яворово 2019. Тази година уханието на дъхавите теметужки привлече в китното ни село 45 художествени състава от 8 области. Освен по-популярен съборът е по-богат в жанрово отношение. В него взеха участие групи за автентичен фолклор, групи за обработен фолклор, камерни състави, танцови трупи и много индивидуални изпълнители. Прави впечатление и участието на много детски и юношески художествени състави. За да се издига все повече качеството на изпълненията, от тази година съборът е с конкурсен характер. Изпълненията на самодейците оценяваха народните певици Дарина Славчева и Ирина Бойчева. На всички художествени състави бяха връчени: Грамота за участие, сборникът „Ахинорите“, Календар за 2019-2020 год., диплянки, рекламни материали от Община Стара Загора и Туристически информационен център Стара Загора и цвете от ЕТ „Разцвет – Стоев“. За всички участници имаше закуски и минерална вода, осигурени от народните представители Емил Христов и Радостин Танев. Най-добре представилите се получиха медали.

Третият Национален фолклорен събор „С мирис на теменуги“ имаше и две съпътстващи инициативи: Конкурс за детски рисунки, посветени на цветята и красотата на бълтарската природа и Конкурс за кулинарни изделия от цветя и цветове или във форма на цветя. И двете се оказаха повече от успешни. В конкурса за детски рисунки се включиха със 184 рисунки 174 деца от цяла България. Творбите им прегледа и оцени художникът Атанас Дончев. Всички малки художници получиха красиви грамоти за участие, а най-добрите – медали и книжки, дарени от РБ „Захари Княжески“ – Стара Загора. В кулинарния конкурс изделия представиха 45 участници. Те бяха оценени в две категории /солени и сладки/ от комисия в състав: Валентина Иванова, Галена Недкова и Лилия Василева. На всички бяха връчени дипломи за участие, а на най-добрите – медали. Четири участници се сдобиха и с дипломи за оригиналност. Гости на събора бяха: зам. председателят на Народното събрание г-н Емил Христов, народният представител Радостин Танев, Живко Иванов – журналист от Радио Стара Загора – медиен партньор на събора и кметът на село Яворово Райчо Стоев. Фестивалната програма продължи от 10.00 до 18.00 часа.

Празнична атмосфера цареше не само в читалищния салон, а извън него. Самодейци в разноцветни носии правеха последни репетиции преди представянето си. Търговци предлагаха вкусни гюзлеми и казанлъшки понички, други – детски играчки и други аксесоари, деца скачаха по батута. След представянето си много самодейци споделиха възхищението си от перфектната организация на събора в Книгата за впечатления, във Фейсбук и по телефона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *