Четвърти Национален Фолклорен Събор „С мирис на теменуги“ 2021 – online формат

Поради тежката и продължитлна ковид пандмия през 2020 год. Националният фолклорен събор „С мирис на теменуги“ не се състоя. Тази година се проведе он-лайн. В съгласие с регламента художествените състави изпълниха по една песен, посветена на цветята и красотата на българската природа. Допускаха се и до две индивидуални изпълнения от всеки колектив. Към събора има и две съпътстващи инициативи: Конкурс за детско стихотворение или есе, посветени на цветята и красотата на българската природа и Конкурс за кулинарни изделия от ядливи цветя и цветове. И съборът, и съпътстващите инициативи се радват на подчертан интерес.

В събора се включиха 60 организации и читалища от 56 населени места или 22 области в България. На виртуалната ни сцена бяха изпяти 94 песни, изтанцувани бяха 19 танца и се пресъздадоха 4 обичая.

В Конкурса за детско стихотворение или есе се включиха 22 деца от цяла България във всички възрастови категории – от 7 до 17 години. Те ни представиха своите 15 стихотворения и 7 есета и разкази.

А в кулинарния конкурс своите 32 произведения показаха 9 хоби кулинари и 5 кулинарни клуба към читалища в страната.

Жури в състав: Дарина Славова – народна певица и вокален педагог; Тенко Минчев – хореограф с яворовски корен; Златина Чорева – етнолог; Диана Желева – дипломиран кулинар със собствен бизнес и Пенка Иванова – литератор, член на „Съюза на независимите български писатели“.

Можете да видите видео изпълнения на участниците в събитието във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *