Вестник Ахинора

Вече 20 години в. “Ахинора” представя това, което се случва в селото и региона, и е обществен коректив на всички прояви, които засягат хората. Наред с утвърдените рубрики (Яворовска гордост, Млади яворовски таланти, Изявени яворовци – гордост за селото, Яворовци от старо време, Има добри хора, Животът-огърлица от радостни и скръбни мигове, Род и памет, О, минало незабравимо, Мила мамо, напиши ми…, Добрата новина, Вести от Областната администрация, Вести от Общинската администрация, Вести от региона и страната, Традиционни празници в Яворово, Нови празници в Яворово и др.), за които писахме в издадения през 2008 год. сборник “Яворовката – сръчна и умятна”, през последните години се наложиха и нови. Нови книги в НЧ “Ахинора”; Поетите на Стара Загора; Допълнените родословни дървета на о.з.полк. Вътьо Марков; След 10 години; Децата разказват; Село, село, родно село; Похвално; Новите яворовци; Приятели на НЧ “Ахинора – 2006 г.”, Първи съпки, Хобито на … и много други.

Издадени са 119 броя (с пилотния) на в. “Ахинора”. Цялото му течение се съхранява в Народна библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и в 12-те депозитни библиотеки в страната, в РБ “Захарий Княжески”- гр. Стара Загора, в РБ “Партений Павлович” – гр. Силистра, в Исторически музей – Стара Загора, в Държавен архив – Стара Загора и в библиотеките на старозагорските читалища “Родина”, “Св. Климент Охридски” и “Даскал Петър Иванов”. Папки с течението на вестника са подарени на много млади и образовани яворовци с препоръката да ги попълват с новите броеве и да ги предадат на своите деца й внуци. Редколегията на в. “Ахинора” поддържа контакти и обменя опит с други читалища и клубове, които издават вестници: “Наше село” на НЧ “Х. Димитър” – с. Кънчево, “Родолюбци” на НЧ “Родолюбци” – с. Калояновец, “Екзархантимовска светлина” на НЧ “Н.Й.Вапцаров” – с. Екзарх Антимово, „Преславенски вести“ на НЧ „Димитър Наумов“ и др.

Вестник “Ахинора” се чете не само в Яворово, общината и региона, но и в цялата страна – навсякъде, където живеят яворовци. Получават го и яворовски синове и дъщери, които живеят извън България – в Англия, Испания, Германия, Гърция и др. От септември 2013 година всеки брой на вестника се публикува и в социалната мрежа фейсбук и така става достояние на многобройните фейсбук приятели на читалището. А от юбилейната 2021 година започва неговото качване и на сайта на читалището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *