Приключението Богородична стъпка

На 24.08.2019 год. самодейците от Нч „Ахинора“ за поредна година се включиха в богатата програма на НТФС „Богородична стъпка“. Но тази година те имаха особена мисия – за близо два часа бяха стопани на т.н. селски двор. Там те разказваха за с. Яворово и за своето читалище, пяха песни, рецитираха стихове, играха хора и ръченица. Раздадоха напечатан текст на три песни от своя репертоар на присъстващите и ги увлякоха да запеят и заиграят с тях. С особен интерес се посрещнаха: Монолога на Ахинора от едноименната творба на Николай Райнов, Приказката за любовта, кратката драматизация на поемата „Пристанала“ от Христо Ботев и хумористичното стихотворение „Хитър дядо“.

На две маси Ахинорите представиха издателската дейност на читалището (знамето на читалището, цялото течение на в. „Ахинора“, издадените от читалището сборници, диплянки, календари, родословни дървета и др.) и кулинарни изделия, приготвени от Групата за традиционни и съвременни кулинарни изделия. Сръчните и умятни яворовки бяха приготвили: традиционна баница със сирене и масло, баница „Розички“, сладко-солена баница, пухкава месеница, кекс „Роза“, кекс „Овен“, многоцветен кекс, сладкиш „Сладката монахиня“, погача „Слънце“, вкусни кифлички, дебели кори, домашен хляб с мед и лимец и мн. др. Те представиха още: ликьор от вишни, ликьор от зелени орехчета, сироп от маслодайна роза, домашно вино, мускатова ракия, мед от Яворово, ябълков оцет, дамашно приготвена юфка, домашно приготвен катък и мн. др.

След това се отправиха към Първа сцена. Там дамите от ФГ „Ахинора“ изпяха три автентични народни песни. Когато пристигнаха в Яворово, всички се събраха в клуба и дълго обсъждаха преживяното през този ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *