Трифон Зарезан 2022

Снимки от архива на Народно читалище „Ахинора-2006 г.“

Преди повече от 10 години Народно читалище „Ахинора-2006 г.“ възстанови традицията за честване на Трифон Зарезан. Обичайно празникът протича по следния начин…

Празнична програма

10.00 ч. Празнично шествие с музика и магарешка каручка се отправя към дома на избрания през миналата година Цар на лозята. В автентична битова торба се носят погача, печена кокошка и няколко стръка праз лук. Шествието поздравява с празника всеки срещнат и го черпи с вино от окичено с кокичета и здравец менче.

10.30 ч. Домакините също посрещат гостите с домашно вино, наляно в украсено с цветя бакърче. Гостите поставят на главите им венци от лозови клонки, накичени със зеленина и кокичета. Венчета от лозови пръчки се поставят и върху раменете им. Връчва им се съобразен с празника подарък.

11.00 ч. В лозето или под асмата на Царя на лозята се изпълнява празнична програма от песни и стихове, посветени на лозето, гроздето и виното. Извършва се и ритуално зарязване.

11.30 ч. Домакините поднасят на гостите богат празничен коктейл

12.00 ч. На магарешката каручка се качва семейството на Царя на лозята. Шествието се отправя към клуба на пенсионера.

12.30 ч. В клуба се извършва дегустация на домашните вина и наддаване за избор на следващия Цар на лозята.

13.00 ч. Започват празничен обяд и общо трифонзарезанско веселие.

За съжаление, поради противоепидемични мерки, тази година няма да се проведе традиционният празник, но сме ви подготвили любопитен материал за Лозарството в с. Яворово.

А, ето как посрещнахме празника през 2010 година във Винарна „Сяров“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *