Да разсмеем Баба Марта!

В навечерието на Деня на самодееца – Първи март, НЧ „Ахинора-2006г.“ и читалищата от общината сътвориха изложба на чудесни и интересни мартеници. Каним ви да я разгледате във фоайето на община Стара Загора или виртуално ТУК.

Семейство Мяу преди да тръгне за изложбата в Община Стара Загора


НЧ „Ахинора“ представи своето „Семейство Мяу“ и пожела на всички пролетно настроение и позитивна енергия! То е изработено от Дамски клуб „Ахинора“ при НЧ „Ахинора – 2006 г.“ с. Яворово, по идея на г-жа Галена Недкова.

Зоя Иванова като Баба Марта на Първи март 2020 год.

По традиция на 1 март стопанката украсява къщата с мартеница за дома, след това идва ред на най – нетърпеливите – децата – закичва ги с мартеница или им връзва гривна от усукани червен и бял конец за здраве, благополучие и късмет, против уроки. През целия ден всеки подарява мартенички на близки и познати, колеги и приятели. Да се зарадва Баба Марта, когато ги види, да се засмее, та слънце да огрее, затова ги закичват на гърдите и по ръцете, та от далече да се виждат. Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или първия щъркел, което бележи края на зимата и началото на пролетта, и тогава всеки трябва да закачи своите мартеници на плодно дръвче, за да е плодородна годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *