За Ахинорите и Белозем

Събота е, 09:00 часа сутринта. Самодейките от Фолклорна група „Ахинора“ правят последна репетиция и са готови да отпътуват към с. Белозем, за да участват в XVI ФЕСТИВАЛ НА БЕЛИЯ ЩЪРКЕЛ – БЕЛОЗЕМ.

Настроението е приповдигнато и се усеща еуфорията от предстоящото събитие. Сред тях е и най-новият член на групата – Ралица, която ще участва за първи път в подобен формат. Дамите бяха неотлъчно до нея и не спираха да споделят опит и съвети.

Пътуването премина в разгорещени дискусии, смях и веселие. От време на време разговорите замлъкваха, Ахинорите се наслаждаваха на гледката около себе си – зелени и плодородни равнини докъдето стига погледът, разноцветни килими от разцъфтели полски цветя, а в далечината – снежни планински върхове. Истинска наслада за очите!

Пристигаме в с. Белозем и веднага ни завладява празничното настроение. Стотици хора сноват из улиците на селото и около масите със сувенири, лакомства и ръчно изработени творения от местни производители, а в средата на парка сцената е готова да посрещне участниците. Навсякъде около нас виждаме танцови ансамбли и певчески групи; хора от всички възрасти, облечени с красиви народни носии – засмени и приятелски настроени. 

По стечение на обстоятелствата ФГ „Ахинора“ излезе трета на сцената, а не както беше предвидено – четиринадесета. Дамите изпяха песните „Теменуго, Теменужке“ и „Бре, овчарьо“. Публиката ръкопляска силно, а малко момиченце от първия ред им подвикна: „Прекрасни сте! Много сте красиви!“. За доброто си представяне групата получи грамота и почетно отличие. 

След изявата дамите имаха възможност да се разходят из сергиите и да си вземат нещо за спомен. Разговаряха с други фолклорни състави и ги канеха на Петия национален събор „С мирис на теменуги“, който ще се проведе на 04.06.2022 г. 

По обяд Ахинорите отпътуваха обратно към с. Яворово – уморени и блажени, оставяйки след себе си отлично представяне и нови приятели. Участието в с. Белозем приключи, но това не означава, че следва почивка – Ахнорите започват репетиции и подготовка за нови изяви и са готови да покорят следващата сцена. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *