„Песни в полите на Балкана“ с. Жълтеш

Втори юли. Горещ летен ден. Но нищо не е в състояние да спре Ахинорите, решени да атакуват нови върхове – и в природата, и в областта на българския фолклор. Макар и в редуциран състав /по уважителни причини/ ФГ „Ахинора“ отпътува към с. Жълтеш, общ. Габрово, за да се включи в богатата програма на 11-я Национален фолклорен събор за автентични народни песни „В полите на Балкана“.

Габровсият Балкан ги посрещна приветливо. Съборът се провежда на обширна поляна, заобиколена от вековни дървета. Атмосферата е подчертано фестивална: престижно жури, разкошна сцена, професионално озвучаване, шатри със скамейки за публиката, възможности за похапване…

Но от всичко най-силно впечатление прави изключителното гостоприемство на домакините. Те намират мили думи за всички участници и не позволяват някой да остане недоволен от нещо. ФГ „Ахинора“ бе на последно място в програмата. Това позволи на дамите от групата да се наслушат на чудесни народни песни и да се нагледат на уникални народни носии, предимно от Северна България.

Те се качиха на сцената в 14:55 часа и грабнаха вниманието на журито и публиката с изпълнението на три автентични сватбарски песни и с прелестната си празнична тракийска носия. Бяха отличени на Първо място в конкурса за песни и на Второ място в конкурса за национални носии.

БРАВО, АХИНОРИ! ЯВОРОВО СЕ ГОРДЕЕ С ВАС!

Пенка Иванова – предс. на НЧ „Ахинора -2006г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *