Една Събота „по терлици и шевици“

На 24.09.2022 г. дамите от ФГ „Ахинора“ взеха участие в Националния фолклорен фестивал „По терлици и шевици“, който се провежда за четвърта година в с. Царацово.

Дори и в намален състав, облякохме празничните си тракийски носии, украсихме лицата си с усмивка и излязохме на сцената. Изпълнихме песните „Терзии седла шиеха“, „Нашите милни сватове“ и „Генчо Руска дума“. Журито бе силно впечатлено от визията и изпълнението ни, за което бяхме наградени със златен медал!

Изказваме сърдечни благодарности на Руска Ганчева и се възхищаваме на нейния професионализъм. Тя се зае с тежката задача да изпее и двата гласа на песните, за да се получи нашето „златно“ изпълнение.

След изявата в с. Царацово имахме време да починем и отпътувахме към следващата дестинация – с. Винарово.

Бяхме поканени да участваме във „Винониада“ – празник на виното, който се провежда за втора година. Освен с песни се бяхме подготвили и за кулинарната изложба „Вкусове от Тракия“. Руска Ганчева бе приготвила „Булчинска баница“ – традиционна сладко-солена баница, която е част от сватбения ритуал в с. Яворово.

С песните си поставихме началото на празника. След изявата успяхме да опитаме от вкусните гозби и на другите самодейци, както и да подкрепим местните производители, закупувайки техни продукти – хляб, вино, сладка и др.

Вечерта отпътувахме към дома – доста изморени, но доволни от себе си. Изпратихме поредната „златна“ Събота, изпълнена с народни песни, танци, вкусна храна и добри приятели.

Ралица Дончева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *