„Приключи аферата с гроба на Васил Левски“ – Богдан Кръстев

„Приключи аферата с гроба на Васил Левски“ – Богдан Кръстев

Народна книга, С. 2015

Книгата съдържа две части: първа част “Аферата с гроба на Васил Левски запис на разговора между Богдан Кръстев и Николай Хайтов (юни-юли 1991 год.) и втора част – “Приключи аферата с гроба на Васил Левски”. Последната съдържа разкази на автора за срещите му с Николай Хайтов, размисли на Николай Хайтов,

телевизионен разговор на Хайтов с Кеворк Кеворкян, излъчен в ТВ рубриката “Всяка неделя” и публикуван във в. “Народна култура” от 19.02.2002 год., разговор на Николай Хайтов с Марин Кадиев на 14 юни 2002 год. – 16 дни преди да умре и др.

В автографа на книгата за читалището Богдан Кръстев пише: “Народният писател Николай Хайтов пожела тази книга да стигне до всяко българско читалище, училище, театър … Тя няма нищо общо с партии … Да се знае за “Аферата с гроба на Васил Левски!


„Когато разболяхме Бога“ – Богдан Кръстев

Роман в разкази 1940-2014, С. 2014

Като поздрав към НЧ „Ахинора-2006“, по повод Националния празник на България – Трети март, Богдан Кръстев изпрати книгата си “Когато разболяхме Бога”. Жанрово сам я определя като „роман в разкази“. В него той открива пред читателите истинския облик на българското общество за период над 70 години —1940—2014 год.

Едни и същи герои от малкото планинско селце Езерце преминават през сложните политико-икономически времена от националната ни история: като царство, като полувековна комунистическа държавна диктатура и като дълъг и мъчителен, и все още незавършил преход към демокрация.

В главния герои детектив, криминалист и буден гражданин, ще познаем самия автор.

Едни и същи герои от малкото планинско селце Езерце преминават през сложните политико-икономически времена от националната ни история: като царство, като полувековна комунистическа държавна диктатура и като дълъг и мъчителен, и все още незавършил преход към демокрация. В главния герои детектив, криминалист и буден гражданин, ще познаем самия автор.

Но наред с него се изграждат и други, типични за времето, образи: селски пастири, мелничари, свещеници, даскали, нелегални, партизани, горяни, офицери, лекари, градски джебчии, бандити с пагоните на Държавна сигурност, нисши, средна ръка и висши партийци и управници на различни равнища Чрез техните съдби писателят — патриот, гражданин и хуманист. ни внушава вяра в Доброто и нетърпимост към Злото!

Пенка Иванова – предс. на НЧ „Ахинора -2006г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *