Яворовските пчелари

Старите хора разказват…

На 10 февруари почитаме Св. Харалампий, закрилник на пчеларите и проводник на Божията благодат над пчелния мед. По този повод публикуваме проучване за яворовските пчелари, направено през 2004 година.

. . .

Празникът на пчеларите е на 8 юли – Св. вмчк. Прокопий, наричан Прокопий Пчелар. Той е покровител на пчелите и пчеларите. На този ден домакините омесват два кравая и сутринта, преди да са се събудили пчелите, ги отнасят при кошерите. Там ги прекадяват, намазват ги с мед и ги раздават из селото, за да събират пчелите повече мед. Пчеларите “подрязват” кошерите, т.е. изваждат мед. Всеки занася в църквата мед от новата реколта. Свещеникът прави специална молитва и освещава меда. Една част от него пчеларите раздават, а друга запазват за лекарство през годината. С него се маже ужилено от стършел, паяк, оса, стоножка. Мажат се също така челата на момите и булките против уроки.

ГЕОРГИ МИНЕВ ДОБРЕВ започва да отглежда пчели през 1946 год., след като се оженва за съпругата си Иванка Гьонева. Нейният баща им подарява един кошер.

Впоследствие семейството ги увеличава и с желание се грижи за тях. Толкова са пристрастени към пчелите, че не искат да се разделят с тях, въпреки че Иванка е алергична на пчелна отрова. Възрастта ги принуждава да намалят броя на пчелните семейства на четири . Но те пак са доволни, защото успяват да зареждат с мед всички близки и пак да остане някой буркан за продан.

Записа през 2004 год. Донка Господинова


ГЕНЧО СЪБЕВ ГЬОНЕВ отглежда пчели от 25 години, но и той става пчелар случайно. Отишъл да си похапне грозде в лозята и се натъкнал на рояк. Върнал се вкъщи , взел един плетен кошер, отишъл в лозята и хванал пчелата.

Първите уроци по пчеларство получил от братовчед си Делчо Петков и от покойния вече Рашо Колев. Последният му подарил европейски кошер и той прехвърлил пчелите в него. Годината била благоприятна и пчелното семейство се развило добре. Постепенно увеличил кошерите на девет. Не възнамерява да ги прави повече, тъй като пчеларството изисква много усилия. Въпреки че е алергичен на пчелна отрова, Генчо Събев с удоволствие се занимава с пчелите. Впечатлен е от перфектната организация в пчелния кошер, където всяка пчеличка си знае задълженията и ги изпълнява стриктно. Има пчели работливи, има разузнавачи, има пазачи. Особено важно е пчелата-майка да е млада и енергична. Когато има време, Генчо Събев може с часове да наблюдава как пчеличките влизат в кошера, набързо оставят събрания нектар и тръгват отново. Въвел е в работата с пчелите и съпругата си Анка. Тя с вълнение разказа как в негово отсъствие се наложило да се справи с роенето. Произведения мед семейство Гьоневи ползуват за семейна консумация. Зареждат и семейството на дъщеря си Радка. Генчо Събев разказа интересна случка от практиката си на пчелар. Веднъж с Делчо Петков отишли на Бангьовия трап с мотор. Там намерили рояк пчели, съблекли се голи до кръста и тръгнали да го уловят. Половината от пчелите влезли в кошера, но останалите се налепили по голите им тела. Наложило се да хвърлят в реката, за да се спасят. В този ден Генчо получил важен урок: гол при пчели не се ходи!

Записа през 2004 год. Пенка Иванова


Пчелар до мозъка на костите – това е най-точното определение за ДОНЧО ХРИСТОВ. Всички в неговия род открай време са пчелари, но в тънкостите на пчеларството го въвежда вуйчо му. От невръстно дете той се навърта около пчелина му.

Така се запалва, че пчелите влизат дори в детските му игри – прави си малки кошерчета от глина, пуска в тях пчелички и ги нарежда като пчелин. Започва с две пчелни семейства, подарени от вуйчо му. През 1957 год. се оженва за Марийка Пенева Ботева от с. Яворово. Тогава увеличава кошерите на пет и ги докарва на яворовски терен. Въвежда в занаята и младата си съпруга. С годините броят на пчелните семейства се увеличава и в момента те са сто. В отглеждането им помагат всички: дъщерите, зетьовете, внуците. Семейство Христови буквално се е срастнало с пчелите. Те са усвоили занаята до съвършенство. Всичко, което е необходимо за отглеждането им, се прави не през пръсти, а с много любов. Затова произведеният от тях мед е най-търсеният на старозагорския пазар. Когато се грижиш за пчелите, те ти се отплащат – споделя яворовският пчелар и уточнява, че пчеларството носи не само материални блага. То доставя и неизказана духовна радост. Дончо Христов е особено горд, че е помогнал да се изгради още един пчелар в Яворово – запалил е за пчеларството Таньо Петков Танев, който в момента отглежда пет пчелни семейства.

Записа през 2004 год. Мария Н. Иванова


Пчеларството не е лека работа – така мисли пчеларят ТАНЬО ИВАНОВ ТАНЕВ. Той е завършил селскостопански техникум в Перущица, където се изучава и пчеларство. Започва да отглежда пчели през 1984 год.

Първия кошер му подарява Дончо Христов. Той му дава и първите практически съвети. Работата на Таньо Иванов като локомотивен машинист му дава възможност през почивните дни да се отдава на любимото си занимание. Всяка година той увеличава пчелните семейства и сега те са седемдесет. Практиката го е убедила, че отглеждането на пчели изисква много любов и много грижи – да се подхранват редовно, да се предотвратява роенето. Ако се полагат необходимите грижи, пчелите се отплащат щедро с вкусен мед. Присъединяването ни към Европейския съюз поставя нови изисквания към пчеларите и произведения мед. Затова всеки пчелар трябва непрекъснато да усъвършенствува уменията си.

Записа през 2004 год. Донка Господинова


ТАНЬО ПЕТКОВ ТАНЕВ започва да отглежда пчели съвсем случайно. Сватанакът му от с. Загорци бил пчелар, но починал. Таньо взел три от неговите пчелни семейства, за да опита. Нищо не знаел за пчелите.

Помогнали му яворовските пчелари: покойните Ганьо Христов и Иван Събев, както Жельо Андреев и Дончо Христов. Последният дори му дал още два кошера. Благодарен е на всички. Постепенно започнал да навлиза в занаята. Не е алергичен на пчелна отрова и това до голяма степен го улеснява. Съзнава, че отглеждането на пчели не е лесна работа, затова продължава да търси съветите на по-опитните пчелари,да се учи от тях. Не смята да се занимава професионално с пчеларство, но ще си остави няколко кошера – за нуждите на своето семейство и на семействата на двете си дъщери. Още повече, че четирите му внуци много обичат меда. Най-големият носи неговото име. Тази година той е приет студент във ВМЕИ – град София. Бурканите с мед със сигурност ще хвърчат натам.

Записа през 2004 год. Пенка Иванова

. . .

В Яворово пчели отглеждат още: Марийка Стефанова Тончева, Марин Петков Стоев, Видьо Иванов Ванков, Димчо Иванов Пенев, Иван Славов Делимонев, Жельо Андреев Желев и Станимир Делиянков.

Ако сме пропуснали някого, моля да се свърже с нас, за да поправим това!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *