На Благовещение с бабек и червено вино

На 25 март Ахинорите отбелязваха не един, а цели два празника – Благовещение и „Празник на Цалапишкия бабек и вино“ в Пловдивското село Цалапица. Макар последният да се провежда едва за трета година, отправя сериозна заявка да се превърне в един от най-посещаваните фолклорни фестивали в страната.

Съботният ден донесе много слънце и добро настроение. Отпътувахме за с. Цалапица в почти пълен състав и с нетърпение очаквахме предстоящата ни изява – първа за тази година. Пристигнахме преди обяд и веднага ни впечатлиха тъплите от хора, които се стичаха към площада. Празникът беше започнал без нас, но успяхме да намерим места, от които да се наслаждаваме на фолклорните изпълнители и да похапнем сочна Цалапишка скара.

Организацията на мероприятието беше страхотна – много маси и места за сядане, вкусна храна, пивко вино и разнообразни маше как да не се разходим покрай масите с домашно приготвен бабек. Десетки производители ни приканваха да опитаме от деликатесите им и руйното вино. Уважихме труда им и си взехме „сувенири“ за вкъщи. Ще спазваме и традицията им – за всяка хапка бабек – глътка червено вино.

Имаше участници от цяла България, като преобладаваха танцовите състави, които бяха истинска наслада за очите. Шарените носии и фолклорните ритми хипнотизираха публиката, а сърцата ни „играеха“ заедно с танцьорите. В следобедните часове дойде и нашият ред да излезем на сцената. Изпяхме песните „Булко Еленко“, „Генчо калдаръмджийо“ и „Генчо Руска дума“ под съпровода на акордеониста Матьо Матев. За участието си получихме грамота, бабек и бутилка червено вино.

Първата ни изява за 2023-та беше изключително вкусна и приятна. Надяваме се емоцията, която ни донесе празника на Цалапишкия бабек да бележи предстоящите ни участия, а благата вест да ни съпътства в живота.

Ралица Дончева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *