Пролетна среща със Снежана Маринова

Инициативите в читалището напъпват. След златното първо участие за годината на ФГ Ахинора в Празника на цалапишкия бабек и вино в с. Цалапица, последва среща – разговор с г-жа Снежана Маринова, от РБ „Захарий Княжески“ – Стара Загора. В началото тя се представи като сподели за себе си и своите предци, бежанци от Беломорска Тракия. На въпрос какво й носи работа в библиотеката, тя сподели: „Работата в библиотеката е благодатна!“. Призова ни: „Събирайте семейните снимки! Научете децата си да ги пазят.“ Ние от своя страна й разказахме за краеведческата дейност на читалището, чиито резултати представяме на страниците на вестник Ахинора. Най-възрастната дама г-жа Вълка Монева сподели, че пази престилка от своята свекърва. Г-жа Маринова помоли: „Нека разказваме нашата история на по-младите! За нашите семейства, за фамилиите.“

Научихме любопитни факти от последната книга, която издадоха съвместно с г-жа Светла Димитрова „Мозайка от миналото на Стара Загора“. Надяваме се скоро и ние да си я закупим за читалищната библиотека. Получихме признание за неуморната си работа да издаваме вестник вече над 20 години, на всеки два месеца. Дамите поздравиха г-жа Маринова и за нейното признание от общината – Почетен знак на Стара Загора.

Спонтанно започнаха и разговорите за участието й в Стани богат, за новите български филми, книги и много други. След това думата взе атрактивната г-жа Руска Ганчева, която сподели как е минал вчерашния ден в с. Цалапица. Г-жа Пенка Иванова пък разказа на г-жа Маринова за срещата на ахинорите със старозагорския поет Пенчо Пенчев. Последва богата почерпка с домашно приготвени кулинарни изкушения: домашни ореховки украсени с теменужки, баница, тиквеник, сладки, соленки и бабек от вчерашното ни участие, домашни вино, мента и вишновка. ФГ „Ахинора“ поздрави г-жа Маринова с автентични песни от село Яворово. Изпратихме г-жа Маринова с цветя от яворовските градини, саксия с теменужки, сборника „Ахинорите“, книгата на г-жа Пенка Иванова „Видях го със сърцето си“ и броеве от читалищния вестник „Ахинора“.

Накрая си направихме и снимки за спомен. Благодарим на г-жа Ангелина Илиева, за транспорта на г-жа Маринова от и до дома й в Стара Загора. Така в непринудена обстановка премина пролетната ни среща със слънчевата Снежана Маринова.

Стефка Антонова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *