НЧ „Ахинора“ на „Чичовци“

На 6.10.2023 год. посетихме постановката на Старозагорския драматичен театър „Чичовци“. Талантливите старозагорски актьори ни потопиха в колоритната предосвобожденска атмосфера и умело ни въведоха в „пуническите“ войни между Варлаам Копринарката – Тарильомът /Стефан Борисов/ и Иван Селямсъзинът /Жоро Райчев/, направиха ни свидетели на лютите клетви на техните съпруги – Варлаамовица /Елена Азалова/ и Селямсъзката /Мария Енева/. От сърце се смяхме на чудесно пресъздадените образи на хамелеона Хаджи Смион /Христофор Недков/ , „патриота“ господин Фратю /Иван Калошев/, „учения“ Иванчо Йотата / Цветомир Черкезов/, заклетия ерген Мирончо /Илчо Димитров/, поп Ставри /Красимир Ненков/, Хаджи Ахил /Ивелин Керанов/, Еленчето /Илина Илиева/.

С чудесната си игра актьорите ни помогнаха да почувстваме двоякото отношение на Иван Вазов към „Чичовците“ – от една страна осмиване на кривиците им, от друга – всеопрощаваща обич. Убедихме се, че и днес май сме си същите: с вечното ни ослушване откъде духа вятърът, с навика ни да гледаме света отвисоко, с геройството за един ден, със самоувереността ни, че всичко знаем и можем и с най-важното – забележителния ни талант да оцеляваме. Както, между впрочем, отбелязва и авторът на драматизацията Юрий Дачев.

Благодарим им за преживените неповторими мигове. Благодарим им, че ни оказаха честта да се снимат с нас. Обещахме им, че ще посетим и другите постановки на Драматичен театър „Гео Милев“.

Пенка Ивановапредс. на НЧ „Ахинора -2006г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *