НФФ С песните на Тодор Кожухаров

На 14.10.2023 год., в 8.00 часа ФГ „Ахинора“ отпътува за гр. Хасково, където взе участие в IV Национален фолклорен фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“.

Денят бе слънчев и предвещаваше добро настроение. Пътуването ни премина в оживени разговори за предстоящата ни изява – вълнувахме се, че ще отдадем почит на творчеството на големия народен певец. Неусетно стигнахме гр. Хасково и се запътихме към Младежкия център, където сцената ни очакваше.

Залата беше започнала да се пълни, а пред сградата десетки състави трескаво репетираха своите песни. За пореден път се потопихме в шарения свят на българския фолклор. Участниците бяха от всички краища на България. Носиите им – от пъстри по-пъстри; песните им – запленяващи. ФГ „Ахинора“ се представи със странджанската песен „Булку, Еленку, Еленку“ и „Отишла мома Русанка“ – песен на Тодор Кожухаров. Нашият акордеонист – Матьо Матев, отново бе до нас и умело отсвирваше музиката. Получихме силни овации от публиката, а на слизане от сцената много колеги ни поздравяваха за доброто представяне.

Преди да тръгнем успяхме да се снимаме и със самия Тодор Кожухаров – той бе много отзивчив и ни благодари за участието.

Нямаше как да останем повече, макар и да искахме. Днес с. Яворово отбелязва своя празник – Петковден, а ние трескаво очакваме да бъдем част от празничната програма и да допринесем за доброто настроение на Яворовци.

Ралица Дончева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *