Есенни съкровища в буркани

В дъждовния 11.11.2023 год. НЧ „Ахинора-2006г.“ отпътува за с. Дълбок извор, общ. Първомай, за участие в Първия празник на зимнината „Есенни съкровища в буркани“. Той бе организиран от НЧ „Пробуда – 1908г.“.

ФГ „Ахинора“ се представи с две песни: „Булку, Еленку, Еленку“ – от репертоара на странджанската народна певица Златка Ставрева и „Отишла мома Русанка“ – от репертоара на именития народен певец Тодор Кожухаров. За своето представяне групата бе отличена с бронзов медал.

Ахинорите се включиха и в съпътстващата инициатива – кулинарната изложба. Под вещото ръководство на Руска Ганчева – председател на Групата за традиционни и съвременни кулинарни изделия, те подредиха богата трапеза с яворовска зимнина.

В нея имаше всичко: домашен кетчуп от Нанка Василева, сладко от боровинки от Пенка Иванова, печени камби от Руска Ганчева, сладко от сини сливи с лешници от Пенка Иванова, домашно приготвена и консервирана бамя с домати от Пенка Иванова, домашен яворовски мед от Иванка Нанева.

На масата ни можеха да се видят още: домашно отгледан и консервиран грах, домашно отгледан и консервиран зелен фасул, консервирани люти чушки, кисели краставички, подготовка за супа, сладко от смокини, сладко от сливи, сладко от дюли, доматен сок, сок от бъз, сок от ябълки, сок от мента, домашен оцет от ябълки, домашен пелин – умело подредени от Танка Тодорова, Стефка Антонова, Нели Иванова, Ралица Дончева, Сание Запрянова и малката помощничка Габи.

Масата ни бе аранжирана с яворовски хризантеми, снимки на умятните яворовки Вълка Монева – с погача и Марийка Колева – с трицветен кекс. Желаещите да опитат нашите благинки се спираха да разглеждат читалищния вестник „Ахинора“; брошурите „5 години НЧ Ахинора“, „Първи Национален фолклорен събор „С мирис на теменуги“ и „25 години Дамски клуб „Ахинора“; и сборниците „С мирис на теменуги. 10 години НЧ „Ахинора“ и „Ахинорите. 20 години Дамски клуб „Ахинора“.

Тричленно жури в състав: г-жа Кюсепашева, г-жа Шейтанова и г-жа Николова ни присъдиха един златен и два бронзови медала.

Благодарим за топлото посрещане, за прекрасната организация, за настроението, което се пренесе и на площада пред читалищната сграда след награждаването.

Стефка Антонова – чит. секретар на НЧ „Ахинора-2006г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *