Бабинден в с. Яворово

НЧ „Ахинора-2006 г.“ тържествено отбеляза Деня на родилната помощ. И въпреки че ритуалите са традиционни, всяка година празникът протича по различен начин. Тази година в началото с едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите през месец януари 5 яворовци – Иван Качаков, Мария Недялкова, Тотьо Карадимов, Божемир Иванов и Ваня Рашкова.

След това последва кратко, но вълнуващо празнично слово от читалищния секретар Стефка Антонова – за смисъла и значението на празника. Със стихотворението „Признание“, изпълнено от Нели Илчева, бяха изразени благодарността и почитта към тези, чиито ръце първи поемат новият живот. Мост към празничното настроение бе хвърлен с едно хумористично стихотворение за съвременните „баби“ и съвременните родилки, представено от Нели Иванова.

След това започна традиционната възстановка на празничните ритуали: Поливане на ръцете на „бабата“ и изпускането на сапуна, за да се раждат по-лесно бебетата;

Измиване лицето на „бебето“ с целебна вода, минала през нейните ръце; Бабинденска благословия над децата;
Даряване на „бабата“;
Поздрав към бабата-акушерка с Псалом 23 от Библията.
Прекадяване на младите невести, за да са плодовити, и на бабите, за да са здрави и да помагат при отглеждането на децата; и Лудо бабинденско хоро.

Пет баби /Денка Монева, Петранка Господинова, Нанка Василева, Марийка Колева и Руска Иванова/ почерпиха за родените си през 2023 година внуци: Йоан, Никол, Траян, Румяна и Карина /родена в началото на 2024 год/. За тях имаше Бабинденски номинации, а за малките палавници – скромни подаръци.

И както си е редно за такъв пиперлив празник имаше богата бабинденска трапеза и много наздравици. Останалото бе веселие – лудо, непринудено бабинденско веселие.

Пенка Иванова – предс. на НЧ „Ахинора – 2006г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *