Любов и Вино! Вино и Любов!

И почит пред Апостола на Свободата!


Уютна зала. На масата красива погача, бакърче с червено вино, лозарска ножица, венчета от лозови вейки, сладък тиквеник, гофрети-сърца, месеница и до тях белоснежни кокичета и весели валентинки. А над тях – портретът на Васил Левски.

В такава обстановка започна празничното тържество, организирано от НЧ „Ахинора -2006г.“ Най-напред присъстващите изразиха своето преклонение пред Апостола на Свободата, по случай 151-та годишнина от трагичната му гибел.

Нели Илчева прочете стихотворението на Ивелина Радионова „18 февруари“. След това последователно отдадоха значимото на двата празника – Трифон Зарезан и Свети Валентин.

Ритуално зарязване, тематични песни, изпълнени от народната певица Ирина Бойчева, и наздравици с червено вино белязаха първата част.

Прозвуча и стихотворението „Трифон Зарезан“ на Наташа Басарова, в изпълнение на Нели Иванова.

Във втората част акцентът падна върху най-великото чувство любовта – в библейския и в светския смисъл на думата. Отново бе припомнено посланието на Апостол Павел към Коринтяните „Любовта е дълготърпелива, пълна с благодат, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли.“ Сание Запрянова изпълни стихотворението на Надежда Захариева „Любов“, разкриващо общочовешкия смисъл на това велико чувство.

„Любовта е да раздаваш душата си без жал
и мигом да забравиш кому какво си дал.“

Прозвучаха вълнуващи стихове от „Песен на песните“ и истории за истинската любов. Всички присъстващи получиха красиви ръчно изработени валентинки и късмети – послания за любов.

Празничното настроение създадоха и веселите песни на Фолклорна група „Ахинора“. Останалото – като на празник!!!

Пенка Иванова и Стефка Антонова – НЧ „Ахинора – 2006г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *