Втори март с НЧ Ахинора

На 2.03.2024 год. представителна група от НЧ „Ахинора“ отпътувахме за град Стара Загора. Там най-напред посетихме Къща музей „Гео Милев“ Стара Загора . С усмивка ни посрещна уредничката г-жа Диана Игнева.

Тя ни предложи вълнуваща разходка. Разгледахме къщата, в която е израстнал големият поет на България и богатата експозиционна зала.

Изслушахме увлекателна беседа и изгледахме кратък филм за раняването му по време на Първата световна война, за лечението му в Германия, за живота му след завръщането му в България и за трагичната му гибел.

Разгледахме рисунките и автопортретите му. Разбрахме, че рисуването е неговата първа любов. Научихме любопитни неща за семейството му, за интелектуалната атмосфера в дома му, посещаван от видни старозагорци. Един е от тях бил Митрополит Методи Кусев, който впоследствие става кръстник на дъщерята му Леда.

Впечатлени от творческите търсения на поета, от неговия граждански и творчески подвиг, си тръгнахме от музея с обещание през топлите месеци да го посетим отново.

След това се отправихме към Държавна опера Стара Загора. Там се събрахме с още членове на читалището. От 18.00 часа имахме удоволствието да се насладим на Празничния концерт „Как много те любим, Българийо мила“.

Изпълнението на песните „Откак се е, мила моя майно льо“, „Стани, стани юнак балкански“ и „Хубава си моя горо“ от Хора при Държавна Опера Стара Загора ни остави безмълвни. Сърцата ни туптяха в ритъма на танците на Фолклорен Ансамбъл Загоре и Фолклорен ансамбъл Нашенци Folklore Ensemble Nashenci .

Плениха ни звънливите гласчета на Детско-юношеския хор „Жарава“. Завладя ни патриотичният патос от оди от „Епопея на забравените“ в изпълнение на актьора от Драматичен Театър „Гео Милев“ – Ивелин Керанов. Накрая изпълнители и публика запяхме „Многая лета“.

Още един богат и незабравим ден от читалищния ни живот!!!

Пенка Иванова – предс. на НЧ „Ахинора-2006г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *