Сборна детска формация „Веселите яворовчета“

С особено внимание и загриженост НЧ “Ахинора – 2006 г.” се отнася към децата. ДК “Ахинора” стартира своята дейност с Празник на яворовските деца и абитуриентите от випуск 1998 год. Оттогава този празник стана традиция. Той започва с молитва за здравето на децата и успешната реализация на абитуриентите, която се отслужва в яворовската църква “Света Петка”. На него децата, публикували материали на страниците на в. “Ахинора”, получават грамоти от читалището, книги и читателски карти от РБ “Захари Княжески” – гр. Стара Загора, цветя, пакети с козметика от фирма “Евтерпа” под контрола на д-р Стефан Чернев. Празникът продължава с концерт, в който участват художествени състави на приятелски клубове и състави. От 1998 год. до 2015 година във в. “Ахинора” са публикувани 174 съчинения на 80 деца. От 2013 год. много активно започна да се работи и с децата, прекарващи лятната си ваканция на село. Тогава бе сформирана сборна детска формация “Веселите яворовчета”.

От години в Яворово няма училище – за съжаление! Но за радост през лятото селото се оглася от детски смях и врява. Много деца прекарват лятната си ваканция при своите баби и дядовци. Задължение на читалищата е да организират свободното им време, да им помагат да го прекарват по-весело и пълноценно. Вече 8 години децата прекарващи лятната си ваканция на село са ангажирани с летни лектории, детски спектакли, рецитали, игри и забавления. Открояваме най-интересното през годините: едномесечна лектория с малките палавници, на която се запознаха с игрите и забавленията на техните баби и дядовци; рецитираха, пяха и играха любимите игри , но се превъплатиха в пролетни цветя и приказни герои. Пред гостите на празника те сплетоха красив пролетен венец и направиха карнавален парад на любими герои от детски приказки; подготвиха пиеската „Приказен сън“; за най-малките бе представена пиеската “Лунна приказка”, а за по-големите драматизацията на един от най-вълнуващите епизоди в книгата на френския писател Антоан дьо Сент Екзюпери – “Малкият принц”; подготвиха и представиха спектакъла “Гъбарко” по популярната творба на Бате Златко; заедно със своите баби, потеглиха за град Стара Загора. Там те посетиха Зоопарка, а след това последва щуро забавление в Парти Център ТМ; станаха „професори“.

За пръв път в читалище от община Стара Загора гостува „Щура лаборатория“ от град Бургас. Всяко записало се предварително дете самостоятелно направи 5 опита. атрактивното шоу с течен азот.

По този начин, без да ругаят и съдят децата, а обграждайки ги с внимание и с грижи за тяхното възпитание и духовно израстване, яворовките от НЧ “Ахинора” дават своя скромен принос за бъдещето на България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *