Благословена пролет

Поради здравословни причини, празничната сбирка на Дамски клуб „Ахинора“, посветена на Пролетта и Благовещение, не се проведе. Затова споделяме с вас моменти от посрещането на Благословената пролет в читалището през годините.

Благословена пролет

Здравей, ти пролет, пак пристигаш
със цветове и птици. 
Като вълшебница омайваш
и млади, и старици.
Ех, доживяхме да се видим,
че също като лани
тя – злата зима, в нас остави 
отново тежки рани.
Благословена пролет! Благодарим
загдето със ласките си ти събуждаш
отново в нас детето!
Благословена да си пролет!

2019 – Пролетта като начин на живот

На 22.03.2019 год. се проведе станалият вече традиционен за Нч „Ахинора“ пролетен празник. Той премина под надслов „Пролетта като начин на живот“. Празника, посветен на най-красивия сезон в годината, откри Янка Иванова – председател на ДК „Ахинора“. След това с приветствие към всички присъстващи се обърна Зоя Иванова. Тя призова: Да почистим домовете си: да отворим прозорците, за да влезе свежият въздух; да украсим стаите с ароматни свежи цветя и цветни картини; да се храним в цветни съдове и да пием вода от весели цветни чаши! Да избираме свежи и топли тонове на дрехите, които обличаме – нека цветовете ни зареждат постоянно! Да почистим ума и душите си от страхове, болки, гняв, обиди, разочарования… Да освободим ненужните тъжни мисли и преживявания от почвата на нашия ум и да посеем там семената на надеждата, любовта, радостта, вярата, силата, добрината, търпението, прошката и благодарността! Да се грижим за цветята в душите си с много топлина и отдаденост! Да сътворяваме прекрасни мисли, цветни емоции и позитивни чувства! След това стихове за пролетта прочетоха: Руска Ганчева, Иванка Димова, Ганка Димова, Недялка Гьонева, Руска Иванова и Танка Тодорова. Песни, посветени на цветята, изпълниха Фг „Ахинора“, Руска Ганчева и Нанка Василева. А Станка Делиянкова и Пенка Иванова разказаха четири легенди за пролетта.

Най-вълнуващият момент настъпи, когато накичена с пролетни цветя и клончета от цъфнали дръвчета, пристигна Пролетта /Руска Ганчева/. Тя поздрави всички, поведе пролетното хоро и даде тон на буйното пролетно веселие. Очарована от задушевната атмосфера, Христина Куртова също отправи пролетен поздрав към всички.

Накрая Пролетта изведе хорото навън, пред кметството.

Пролетният празник бе подготвен от екип в състав: Янка Иванова, Денка Монева, Иванка Димова, Ганка Димова и Руска Ганчева.


2018 – Нека да е пролет!

На 22.03.2018 год. НЧ “Ахинора”, проведе станалия традиционен празник, посветен на идването на пролетта. Тя – пролетта (Галя Никова), дойде с венец от пролетни цветя, но обсипана с пухкав сняг, и подари на всички свежи лалета. В началото на празника присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на Таньо Петков Танев, починал на 15.03.2018 год., и Господин Христов Ганев, починал на 22.03.2018 год. След това бе направен паралел между годишните сезони и сезоните на човешкия живот. Особеното е, че годишните сезони се повторят всяка година, а сезоните в човешкия живот са само веднъж. Основа за това съпоставяне стана стихотворението на Ваня Статева “Сезони на живота”. В живота ни годините изтичат и своите сезони те чертаят. На тези в календара те приличат, но по веднъж са и не се повтарят. На младост как ухае пролетта, на палави копнежи и мечти, на чудна дързост и на две крила, с които си готов да полетиш. А лятото защо ли тъй ухае на знойна страст, на влюбена жена… на лунни трепети, на звездни тайни или на чудно хубава дъга. Прелива есента със дъх на зрялост, на сочна сладост, на любовно вричане до безнадежност, цяла закопняла и жадна за последното обичане… Не се боя от зимата последна – тъй мъдра, достолепно бяла… В годините, ако назад погледна, ще зная, че съм истински живяла. След това прозвучаха стихове за пролетта – защо идва, как преобразява всичко и как трябва да я посрещнем, изпълнени от Пенка Иванова, Танка Христова, Денка Монева, Донка Господинова, Янка Иванова и Руска Ганчева. Пролетно настроение внесоха букетите от свежи пролетни цветя. А патриотично – изслушването на песни от диска, подарен от Слави Трифонов и Ку-ку бенд. Руска Иванова почерпи за рождения си ден. Последва празничен обяд от вкусна печена риба, приготвен от екип в състав: Руска Иванова, Нели Гьонева, Ганка Тодорова и Донка Господинова. Нека да е пролет!!!


2015 – Благословена пролет

Пролетното тържество, проведено от НЧ „Ахинора-2006 г.“ на 27.03.2015 год., бе посветено на Първа пролет и Благовещение. Стихове за пролетта от класиците на българската поезия, изпълнени от Станка Делиянкова, Радка Танева, Донка Господинова и Нели Гьонева, и песни на Фолклорна група „Ахинора“ създадоха неповторимата атмосфера на този празник. Възможност за изява получиха индивидуалните изпълнители Радка Танева, Нанка Василева и Руска Танева, и дуетите Радка Танева-Ганка Пеева, Руска Танева – Нели Гьонева и Нанка Василева – Руска Танева. Пожелания за благословена пролет към присъстващите отправиха кметккият наместник на с. Яворово – Райчо Стоев, предс. на НЧ „Ахинора“ – Пенка Иванова, и най-възрастният член на читалището – Моньо Богданов. Пролетният празник бе организиран от екип в състав. Вълка Монева, Ганка Пеева, Пейо Пеев, Петранка Господинова и Танка Йовчева.


2014 – Пролет пукна, ние – не!!!

На 27.03.2014 год. клубът на пенсионера в село Яворово се превърна в китка градина – засия в пъстроцветни сияния и се изпълни с пролетни ухания. В него НЧ „Ахинора-2006г.“ проведе пролетен празник под надслов „Пролет пукна, ние – не!!!“. Присъстващите пристигнаха с пролетни цветя, отгледани в собствените им градини. Г-жа Иванова, председател на читалището, поздрави всички с Първа пролет и Благовещение, и им пожела да посрещат заедно още много пролети в семействата им, през 2014 година да пристигат само благи вести. Фолклорна група „Ахинора“ представи песните, с които на 5.04.2014 год. ще участва в НФФ „С песните на Кичка Савова“ в село Сладун. Участниците в пролетния празник изслушаха кратка информация за село Сладун – родното място на Кичка Савова, и близките до него села – Маточина, известно с крепостта Букелон, където през 1205 год. е пленен от българите Балдуин Фландърски, и Михалич, където се намира една от най-големите и атрактивни скални църкви у нас. Поетичен рецитал на поемата „Изворът на белоногата“ от Петко Рачев Славейков развълнува и трогна до сълзи всички. Ахинорите решиха на път за село Сладун да разгледат чешмата „Изворът на белоногата“ край Харманли. За празничната пролетна почерпка се погрижиха Танка Йовчева и Анка Гьонева. Таньо Пенев Генчев почерпи с домашно приготвено питие, което допълнително вдигна още повече пролетното настроение.


2012 – Заедно и на Първа пролет

На 22.03.2012 год. НЧ „Ахинора – 2006г.” проведе тържество, посветено на настъпването на пролетта. И както винаги съчета полезното с приятното. Най-напред присъстващите изслушаха разказа на писателя Анатолий Петров – приятел на читалището – „Вълшебен момент”. Хумористичен и със забавно съдържание, той създаде пролетно настроение и породи желание да се споделят пролетни случки и вълнения. Моньо Богданов вдъхновен от разказа за първите си младежки трепети и вълнение от срещата си с любовта. Фолклорна група „Ахинора” изпя две китки от народни песни: „Тракийски ръченици” и „С песни на народната певица Мита Стойчева” (Групата е носител на Първа награда и медал от Националния събор надпяване „Авлига пее”, който ежегодно се провежда в родното място на певицата – с. Обединение, обл. Велико Търново). За празничния обяд се погрижиха: Радка Танева, Мария Танева, Вълка Монева и Ганка Пеева. На пулта на читалищната уредба отново бе Иван Генчев. Всички забравиха за малко грижи и тревоги, болки и притеснения и се отдадоха на буйно пролетно веселие.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *