Церемония по представянето на преписа на Паисиевата история

На 16.06.2022 год. в РБ „Захарий Княжески“ гр. Стара Загора се състоя официалната церемония по представянето на преписа на „История славянобългарска“. В присъствието на Негово Високо Преподобие архимандрит протосингел отец Богослов, отец Димитър – началник на кабинета на Старозагорската митрополия и йеромонах Гавриил, епитроп на Зографския манастир в Света гора – Атон, тя започна с Химна на народните будители в изпълнение на хора на НУМСИ „Христина Морфова“, с диригент Стефка Минкова и корепетитор Венета Янкова.

В препълнената зала бурни аплодисменти заслужи и фолклорен хор „Жарава“, с ръководител Даниела Дюлгерова.

В началото Емил Гиргинов, методист в РБ „Захарий Княжески“, сподели фактите: от 11 март до 16 юни 2022 година във всенародната проява се включиха 1424 участници от 5 области в страната на възраст от 7 до 91 години. Кипър, Франция и Гърция също подкрепиха инициативата.

Мирно, кротко и полека обединихме няколко века…„, сподели той и даде думата на инициатора Димо Узунов от гр. Стара Загора.

г-н Узунов обобщи, че най-много читалища и училища с името Паисий Хилендарски има именно в област Стара Загора, от където започва всичко.

С трепет от свършената работа той разказа как преди 10 години са се включили 220 участници като дядо Добри е бил най-възрастния човек преписал „История славянобългарска“.

„Доброто, което направихме няма да бъде забравено утре!“ каза г-н Гиргинов и даде думата на г-жа Гинева – председател на академичното ръководство на Тракийски университет гр. Стара Загора. Тя разказа как студентите работят по дигиталния облик на преписа.

С „Благолюбиви читатели… “ започна словото на йеромонах Гавриил, така както е започнал и Паисий своята „История славянобългарска“.

Увлекателно разказа как в България са разпространени 6 преписа на Историята. От един от тях е направен и преписа, който се пази в читалищната библиотека на с. Змейово от 1831 год.

Той благодари на всички участници от 12-те общини, включили се в инициативата – Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Смолян, Кърджали, Тополовград, Гурково, Гълъбово, Мъглиж, Николаево, Павел Баня и Асеновград (с. Новаково, с. Мулдава и с. Червен).

„Радваме се, че сте били заедно с преп. Паисий докато сте преписвали История славянобългарска.“ каза йеромонах Гавриил

Общински представители поднесоха преписа на йеромонах Гавриил и получиха луксозно издание на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски, дарение от Зографския манастир в Атон, и икона на Св. Богородица.

Иконата се намира в храм „Св. Богородица“ в Зографския манастир, построен от хаджи Вълчо, брат на Паисий. (Вярва се, че Преподобен Паисий се е черкувал в този храм и се е молил пред тази чудотворна икона на Светата Майка, наречена Акатисна или „Пожарна“, защото помага по време на пожари.).

Преписите ще стоят 40 дни до черновата на Паисиевата история в Зографския манастир и след това ще бъдат върнати на общините.

Чудесната организация на церемонията приключи с изпълнение на квартет „Розов свят“ с ръководител Веселин Божков от НЧ „Св. Климент Охридски 1858“.

Организатори на събитието: Комитет „Приятели на Зографски манастир” и Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Стефка Антонова – чит. секретар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *