Магията „Богородична стъпка“

На 27 и 28 Август в с. Старозагорски минерални бани се проведе Национален тракийски събор „Богородична стъпка“. ФГ „Ахинора“ също стана част от фолклорната магия.

Утрото на 27-ми донесе слънчеви лъчи и приятно време. Отпътувахме към Старозагорските бани в почти пълен състав, готови отново да се слеем в едно с традициите. Въпреки ежегодните ни изяви в този формат, вълнението не липсваше.

ФГ „Ахинора“ бе втора на сцената. Представихме песните „Терзии седла шиеха“, „Нашите милни сватове“ и „Генчо Руска дума“ – автентични сватбарски песни от село Яворово, които ни донесоха златен медал от „Копривщица 2022“.

След изявата имахме време да се насладим на творчеството на нашите колеги самодейци. Слушахме народни песни, гледахме в захлас народни танци и възстановки на забравени обичаи. Нямаше как да не се разходим и из щандовете за ръчно изработени красоти и вкусотии. Майстори от цялата страна представяха своите творения. Имаше за всекиго по нещо – от сувенири, изделия от дърво и икони до билкови елексири и изкушаващи мезета.

Другата инициатива, в която взехме участие, бе „Селски двор“ – самостоятелна сцена, където гостуващите формации могат да представят извън конкурсната част характерни за региона си ритуали и обичаи. Ние представихме „еволюцията“ на нашите носии и пяхме любимите си песни. Раздадохме текстовете на публиката и не след дълго хората запяха заедно с нас.

Малко след това гласовитият народен певец Кирил Георгиев и фолклорната група на село Тракия огласиха селския двор. Читалище „Пробуждане – 1870“ от с. Спасово и Ахинорите поведоха кръшно хоро, което бързо се разрасна след като се присъединиха други самодейци и гости на събора.

Тръгнахме си от „Богородична стъпка“ заредени с много положителни емоции. Бяхме част от нещо голямо. Българският фолклор е магия, която не може да бъде описана с думи. Тя докосва душата. Тя трябва да бъде изживяна.

Ралица Дончева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *