Село Яворово празнува!

Два дни яворовци празнуваха и отдаваха почит на небесната покровителка на селото – Света Петка Търновска.

На 14-ти Октомври (Петковден), по повод празника на с. Яворово, бе извършена празнична литургия с Петохлебие в яворовската църква „Света Петка“. В 9.00 часа десетки жители и гости на селото влязоха в храма, за да запалят свещички за здраве и в памет на своите починали близки.

На 15-ти Октомври се проведе общоселско тържество. Към 16:00 часа стотици хора се бяха събрали на центъра на селото в очакване на началото на празника. Кметският наместник инж. Жечо Жечев отправи поздрав към присъстващите и изброи подобренията, които са се случили в селото през изминалата година. А те наистина не са малко – благодарение на тях китното ни село става все по-атрактивно и желано място за живот.

След речта на г-н Жечев дамите от ФГ „Ахинора“ излязоха на импровизираната сцена, за да поздравят гостите на празника и изпяха песните „Внимавай кога се жениш“ и „Драгано, Драганке“ под съпровода на акордеониста Юсеин Осман. ФГ „Росна китка“ към НЧ „Пробуда-1925“ също отправи своите добри пожелания към присъстващите. Към 17:00 часа засвири оркестър „Мечта“ с ръководител Динко Кичуков и малко след това се чу призива, който разтуптява всяко българско сърце – „Хайде всички на хорото!“. Кметът на Яворово поведе кръшно хоро, което изпълни селския площад. Млади и стари се бяха хванали дружно един за друг и танцуваха неуморно под ритмите на тракийската музика.

Празникът продължи до късните вечерни часове и яворовци му се наслаждаваха до последно. Нямаме търпение догодина отново да посрещнем Петковден заедно – с още повече гости и още по-задружни.   

Ралица Дончева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *