Шести Национален фолклорен събор „С мирис на теменуги“ ЯВОРОВО 2023

На 10 юни 2023 год. се проведе Шестият Национален фолклорен събор „С мирис на теменуги“ – Яворово 2023. Тази година уханието на дъхавите теменужки привлече в китното ни село около 600 участници: 450 самодейци, 25 участници в конкурса за гоблени на флорална основа и 140 деца в конкурса за детска творба, посветена на цветята и красотата на българската природа. От общо 28 области в събора се включиха участници от 21 области. Така че той напълно оправда определението Национален. Изпълненията на самодейците се оценяваха от жури  в състав: г-жа Дарина Славчева – народана певица, г-н Тенко Минчев – хореограф и г-жа Пенка Иванова – предс. на НЧ „Ахинора“. Детските съчинения прегледаха литераторките г-жа Пенка Иванова и г-жа Ирена Недкова.

Още снимки може да разгледате във Фейсбук страницата на читалището.

Фестивалната програма продължи от 9.00 до 18.00 часа. По традиция поздрав към всички участници и гости поднесоха деца от Сборна детска формация „Веселите яворовчета“. Никол Димитрова, Габриела Запрянова, Мариана Иванова и Александра Илиева ефектно разказаха приказката „Трите пеперудки“ в нов осъвременен вариант и заслужено бяха бурно аплодирани. Овациите на присъстващите обраха и децата от ансамбъл „Загорче“. На сцената се завихри уникална еуфория – певци, инструменталисти и танцьори представиха магията на българския фолклор и извикаха сълзи на умиление у присъстващите. След тяхното изпълнение започна конкурсната програма. В нея имаше всичко: песни, танци, народни обичаи. Празнична атмосфера цареше не само в читалищния салон, а и извън него. Търговци предлагаха топла скара, студена бира, гюзлеми, казанлъшки понички, варена царевица, сладолед, козуначени коминчета и др. лакомства. Две винарни  подариха безплатна дегустация на маркови питиета на всички желаещи. Шестметров батут бе на разположение на малките палавници. В клуба на пенсионера бе експонирана изложбата „Старозагорки – известни и незаслужено забравени“. Гост на събора бе Ивайло Шопски от Пътуващо читалище „Бащино огнище“. В обедната почивка той проведе в препълнения читалищен салон „Урок по родолюбие“ и направи 30 минутен филм за събора, който може да бъде гледан в платформата YouTube от 17.06.2023 год., а съвсем скоро ще бъде излъчен и по телевизията. След представянето си много участници споделиха възхищението си от организацията на събора.

За перфектното протичане на събора дължим благодарност на:

Община Стара Загора ;

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора  , които осигуриха книги за победителите в Конкурса за написване на детско стихотворение или есе на тема: Цветята и красотата на българската природа;

Регионален исторически музей – Стара Загора , които осигуриха рекламни материали;

Кметство Яворово за организацията;

„Захарни заводи“ гр. Горна Оряховица и по-специално на г-н Галин Лазаров;

ЕТ „Бойчо Стоев – Разцвет Стоев“ гр. Стара Загора;

Винарна с. Свобода и г-жа Деница Гьонева

Винарна Мидалидаре Естейт с. Могилово и г-жа Павла Недкова

Хотел „Тишина“ с. Старозагорски минерални бани и г-н Петко Младенов

Хостел „Шатрата“ с. Богомилово

Насиана ЕООД гр. Любимец

пекарна Mr.Chimney Bacery & Cafe гр. Стара Загора

Г-н Кольо Илиев, който осигури 6 метровия надуваем батут пързалка

Г-н Митко Танев, който през целия ден озвучаваше площада

Агроленд ООД, арендатори в село Яворово, за финансовата подкрепа;

Инсайт Агро ООД, арендатори в село Яворово, за финансовата подкрепа;

Агро Рат ЕООД, арендатори в село Яворово, за финансовата подкрепа;

д-р Георги Господинов за финансовата подкрепа;

г-н Янко Янков за финансовата подкрепа.

Благодарим и на тези, които пожелаха да останат анонимни.

БЛАГОДАРИМ на всички, които дадоха своята лепта за подпомагане лечението на малката Ирен. Ние, членовете на Нч Ахинора, й желаем здраве, за да бъде със семейството си и да има безгрижно детство.

Благодарим и на водещата г-жа Ралица Дончева, на г-н Иван Колев за озвучаването на събора, на фотографа г-н Добрин Кръстев и на г-н Никола Николов за видеозаснемането и предаването НА ЖИВО в платформата YouTube.

Читалищното настоятелство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *