На Празника на лютеницата и зимнината в село Богомилово

На 23.09.2023 год. НЧ „Ахинора – 2006 г.“ се включи в първия Празник на лютеницата и зимнината в с. Богомилово. Групата потегли с автобус в 9.30 часа. В нея се включиха дами от ФГ „Ахинора“ и от Дамски клуб „Ахинора“. С пристигането си те се потопиха в празничната атмосфера. Под специално издигнати шатри бяха разположени маси, на които участници в кулинарния конкурс подреждаха своите изделия. Фолклорни групи  правеха последни репетиции. В огромна тава се вареше лютеница. А публиката беше заела местата в очакване на фолклорния празник. Празнична суетня обхвана и Ахинорите. Трябваше да свършат толкова много неща. Най-напред поставиха красивата табела на читалището, майсторски обкована от Димитър Василев Василев.  На едната маса наредиха тестените изделия: погача „Слънце“, приготвена от Танка Тодорова, баница „Розички“ – от Нанка Василева, пай от каисии – Нели Иванова, Кекс – Иванка Димова,  бухтички – от Ганка Димова, дебели кори – Руска Ганчева,  торта „Кошница с плодове“ – Галена Недкова, трицветен кекс – Марийка Колева… Другата маса бе оставена за зимнината: домашно произведени и консервирани зелен фасул, грах и бамя – Пенка Иванова, доматен сок, сиропи от бъз и от ябълки  – Мария Танева, сиропи от казанлъшка роза и от мента – Пенка Иванова, домашно приготвен ябълков оцет – Пенка Иванова и Денка Монева,   ликьор от дренки – Нели Иванова, мускатова ракия – Михаил Недков, яворовски мед – Иванка Димова, ароматни сладка от смокини, сини сливи и круши – Танка Тодорова, от боровинки и зелени орехчета с лешник- Галена Недкова, рачел – Руска Ганчева… Всички изделия бяха красиво обозначени, а масите аранжирани с национални флагчета,  със снимки, броеве на в. „Ахинора“, сборника „Яворовката – сръчна и умятна“ и ароматни билки от яворовските градини: здравец, босилек, индрише, лавандула…

В 11.15 часа дамите от ФГ „Ахинора“ се качиха на сцената. Те изпълниха странджанската народна песен  „Булку Еленку, Еленку“ и тракийската народна песен „Отишла мома Русанка“. Бяха отличени на първо място и наградени със златен медал. Много ласкаво за изпълнението им се изказаха акад. Крум Георгиев и останалите членове на журито.

По време на престоя си в Богомилово Ахинорите имаха възможност да разгледат масите на другите читалища и клубове, да се насладят на изпълненията на участниците във фолклорния празник, и не на последно място – да похапнат от вкусния обяд, предложен от домакините, гарнинарн с още топлата лютеница от голямата тава. Благодарим на НЧ „Иванка Терзиева“ за поканата да се потопим в атмосферата на организирания от тях  уникален празник!

Пенка Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *