Забележителен юбилей

На 19.11.2023 год. НЧ „Ахинора“ тържествено отбеляза 25 годишния юбилей на ДК  „Ахинора“. Празникът бе посветен и на предстоящия Ден на християнското семейство и християнската младеж.  Гости на тържеството бяха новоизбраната кметица на село Яворово – г-жа Стефка Иванова, народната певица Ирина Бойчева и акордеонистът Матьо Матев.

Г-жа Пенка Иванова – председател на читалището, представи юбилейната диплянка „25 години Дамски клуб „Ахинора“, в която са показани най-значимите постижения на Ахинорите. Извън нея остават близо 1200 сбирки, на които всеки четвъртък са се провеждали нравствени, патриотични, здравни, развлекателни  и др. беседи; извън нея са стотиците цветни празници, юбилейни тържества, вълнуващи срещи с именити народни певци и бележити поети и писатели, обсъждания на книги…; извън нея остават  незабравимите екскурзии у нас и в чужбина, уникалните изложби, интересните инициативи и дарителските кампании и още, и още нарополезни дела… НО НИЩО НЕ Е ЗАГУБЕНО И НИЩО НЯМА ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕНО.

Защото богатата и разнообразна дейност на ДК „Ахинора“е запечатана в десетки албуми на хартиен носител и стотици албуми в профила и страницата на читалището във фейсбук, в официалния сайт на читалището, в рубриката „Читалищен живот“ на в. „Ахинора“, в грижливо и прилежно водената Летописна книга.

Г-жа Иванова подчерта, че в продължение на четвърт век сърцатите Ахинори бавно, методично и необратимо  са променяли живота в село Яворово и самите себе си – превръщали са се в борбени личности, готови  неотстъпно да защитават правото си на осмислен и съдържателен живот. Тя припомни имената на дамите, с които животът ги е разделил завинаги.

С едноминутно мълчание бе почетена тяхната памет. Представени бяха и новите попълнения в дамския клуб. Г-жа Иванова благодари на дамите, че с общи усилия са превърнали ДК „Ахинора“ в едно голямо и сплотено семейство.

Чаровната Стефка Антонова – секретар на НЧ „Ахинора“, също поздрави Ахинорите и отново ги нарече „Моите момичета“, въпреки че на някои от тях може да е внучка. Благодари им за обичта, с която я обграждат, за младежкия им дух и желанието, с което се включват в читалищния живот. На всички дами подари красиво изработени поздравителни честитки.

С благодарност започна своето празнично слово  и председателката на ДК „Ахинора“ – г-жа Янка Иванова. Тя  я отправи към учредителките на дамския клуб, които са успели да го утвърдят в една изключително враждебна атмосфера. Г-жа Янка Иванова отбеляза, че успехите на ДК „Ахинора“ се дължат на екипната работа и личната отговорност на всяка от дамите. Г-жа Руска Ганчева поздрави участничките във ФГ „Ахинора“ и припомни отличията, получени през юбилейната година.

Очарован от юбилейното тържество, Делчо Петков Желевски написа: Богата програма, весели песни, много танци и хора! И всичко – от сърце и душа!Бяхте прекрасни! Бяхте чудесни! Орфеевият дух присъстваше у всички. Благодарим ви , „мили момичета“! С тези нежни думи бяхте галени от младата секретарка на читалището Стефка Антонова. Желаем ви още по-големи успехи! Обичаме ви, Ахинори! Гордеем се с вас! И както се полага в такива случаи, тържеството продължи с празничен обяд, по време на който имаше всичко: рецитал на народната певица Ирина Бойчева, изпълниние на ФГ „Ахинора“, празнични наздравици, много усмивки, танци и хора.

Празникът приключи, но преживените радостни моменти още дълго време ще отекват в душите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *