На постановката „Красива птичка с цвят зелен“

На 26.03.2024 год. НЧ „Ахинора“, в изпълнение на културния си календар, организира посещение на постановката „Красива птичка с цвят зелен“ по едноименната комедия на италианския сатирик, поет и драматург от 18 век Карло Гоци. Той е създател на нов жанр – театрална приказка. Автор е на пиеси, които използват фолклорни елементи със сюжет, и на принципите на комедия дел арте с персонажи и маски. Служи си с контрасни средства – светлини и сенки, възвишен патос и битова буфонада. Много от неговите пиеси се играят до днес /вкл. на български/: „Кралят елен“, „Любовта на трите портокала“, „Турандот, китайската принцеса“, “Гарванът“, „Красива птичка с цвят зелен“.

Спектакълът „Красива птичка с цвят зелен“ е съвместна продукция на Драматичен Театър „Гео Милев“ и Държавна Опера Стара Загора. Огромен творчески колектив /около 300 души/ от двата театъра обединява усилията, за да поднесе на публиката атрактивен и въздействащ мултижанров спектакъл. Режисьорка е младата Анастасия Събева, асистент режисьори Маристела Колева, Даниела Минева и Анна Смилкова, сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова, хореографията е на Александър Манджуков, преводът е на Драгомир Петров, а текстът на песните на Августина-Калина Петкова. В спектакъла участват актьорите от ДТ „Гео Милев“ Иван Калошев /Крал Тарталя/, Елена Азалова /Тартальона/, Ванина Йорданова /Нинета/, Георги Георгиев /Ренцо/,  Яна Божанин /Барбарина/, Симона Тодорова /Помпея/, Борислав Веженов /Бригела/, Цветомир Черкезов /Труфалдино/, Борче Манев /Смералдина/, Красимир Ненков /Панталоне/, Димитър Митев и Тони Тончева /разказвачи/..  Композиторът Асен Аврамов пише специално музиката за спектакъла „Малка птичка с цвят зелен“. Музикалната картина е поверена на диригента Виктор Крумов и хормайстора Младен Станев. Участват солистите Емилия Джурова /майка  певица/, Борис Тасков /Красива птичка с цвят зелен –тенор/, Иван Кабамитов /Калмон/, солистът на балета Ивайло Янев /Красива птичка с цвят зелен/, хор и балет на Старозагорската опера.

Благодарим им от сърце, че за няколко часа ни изведоха от реалния живот и ни потопиха в един приказен свят, населен с птички, портокали, говорещи статуи и всевъзможни магии, от които най-велика е ЛЮБОВТА.

Поздравяваме ги с Международния ден на театъра и им пожелаваме здраве и още много творчески успехи.

Пенка Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *