„Улица „Айнщайн“ – Явор Веселинов

През месец март 2020 год. Нч „Ахинора – 2006 г.“ получи като дарение книгата на Явор Веселинов „Улица „Айнщайн“.

Той е родом от София. Израства в полите на Витоша, в малкия квартал Драгалевци. От дете е бил заобиколен с интересни хора, които по особен и интуитивен начин са провокирали неговия интерес към книгите. Започва от приказките на братя Грим, с които се е научил да чете, и продължил с приключенията и интересните истории.

Въодушевлението и вдъхновението го тласнали по пътя на въображението и желанието да разказва истории. В училище Явор се сблъскал с различните науки. Дори имало период, в който се бил насочил към математиката и физиката, но в гимназиалните години надделяла страстта към хуманитарните науки. След неизбежния сблъсък с казармата, той влязъл да учи ветеринарна медицина. До ден днешен е практикуващ ветеринарен лекар, но не се е отказал от писането, напротив, твърди че то е съвместимо с всяка една професия.

Освен от кратките разкази, есетата и поезията, Явор е запленен и подвластен на романа. Има издадени осем романа – „Самоубийци“, „Ноември“, „Сънища“, „Несподелено“, „Surrogate“, „Колко голяма е голямата любов“, „Улица Айнщайн“ и „Пазителят“. Четири от романите му са преведени на английски език. Сценарист е на филма „Никой“. Продължава да пише и в момента работи по няколко проекта. Седмият роман на популярния български автор Явор Веселинов – „Улица Айнщайн“, е една история за възмъжаването на момчето и за влиянието на световните митове върху формирането на младия човек.

Пенка Иванова – предс. на НЧ „Ахинора-2006г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *