С песните на Златка Ставрева

На 29 Април ФГ „Ахинора“ взе участие в Първият Национален фолклорен конкурс „С песните на Златка Ставрева“, който се проведе в гр. Бургас. Далечната дестинация и намаленият ни състав не ни уплашиха и се раздадохме напълно на сцената.

Вълнувахме се, тъй като прочутата певица ни наблюдаваше от първия ред, но когато музиката засвири всичките ни притеснения изчезнаха.Изпяхме песните „Булку Еленку“ – прекрасна сватбарска песен от репертоара на Златка Ставрева и „Генчо Руска дума“ – автентична народна песен от Яворовския край на същата тематика. Последната ни е носила много признания, възхищение и отличия от различни фестивали, затова отново избрахме нея и възможността да изиграем едно право тракийско хоро на бургаската сцена.

Г-жа Ставрева бе изключително отзивчива въпреки натоварената си програма. Успяхме да се снимаме с нея и да й подарим трите ни сборника – „Яворовката – сръчна и умятна“, „С мирис на теменуги – 10 години НЧ Ахинора – 2006 г.“ и „Ахинорите – 20 години Дамски клуб Ахинора“.

Изявата ни приключи, взехме си „довиждане“ с гларусите и морския бриз и поехме обратно към с. Яворово. Наслаждавахме се на гледката, която се стелеше пред погледа ни – рапица и пшеница бяха покрили плодородната ни земя като разноцветни килими. С вълнение обсъждахме следващата си изявя и пяхме песните, с които ще се представим там. След Бургас и морето отиваме на другия край на красива България – Родопа планина ни зове.

Ралица Дончева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *