На събор в Костандово

На 20 Май ФГ „Ахинора“ взе участие в XXVI Национален фолклорен фестивал „Костандово“ – 2023 год. в Родопското градче Костандово. Гостувахме за първи път и силно се надяваме да не е последен. Фестивалът наистина надмина очакванията ни – страхотна организация, много места за отмора, стотици щандове, отрупани с най-различна стока – от вкусна храна до дрехи и стоки за дома. Или казано накратко – каквото ти душа сака! Съборът продължи три дни, така че няма да излъжем като кажем, че в Костандово „три дни яли, пили и се веселили“. ☺

В центъра на китното градче сцената посрещаше и изпращаше своите изпълнители. Носиите им приковаваха погледите – изключително пъстри и изпълнени с много цвят. Звуците на гайдите свиваха сърцето. Да си на място, сгушено в прегръдката на планина, да ехти гайда, да се вият хора – една приказна Родопска идилия.

Ахинорите се представиха с песните „Булко Еленко“, „Заправи Генчо калдаръм“ и „Генчо Руска дума“. Отново получихме овации и поздравления за изпълнението си. Фолклорният журналист, автор и водещ – Николай Чапански бе силно впечатлен от изявата и пожела интервю с дамите от групата, а те на драго сърце отговориха на всичките му въпроси.

След „работния“ ни ангажимент бе време да се насладим на гостуването си в гр. Костандово – заситихме глада и се запътихме към импровизирания пазар, където неминуемо прекарахме доста време, след което поехме обратно към дома.

Анонсите за изявите на фолклорната група се превръщат в едни своеобразни пътеписи за пътешествията на Ахинорите и красивите дестинации, които посещават. Неизбежно, едното не може без другото – една от много положителни страни да бъдеш част от „Ахинора“! Гледките не бяха просто „красиви“, природата не бе просто „чудна“. Родопа планина ни заплени с величието си, макар и да бяхме видели само частица от нея. „Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед … Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето …“

Ще запазим емоцията от живописното ни участие в град Костандово до следващата година, защото сега трябва да започваме подготовката за VI Национален фолклорен събор „С мирис на теменуги“, който ще се проведе на 10 Юни в китното ни село Яворово. Чака ни много работа, а Вие „елате ни вижте“ и се забавлявайте с нас!

Ралица Дончева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *