Вълнуваща среща сред ухание на божури и рози

На 27.05.2023 год. на НЧ „Ахинора – 2006 г.“ гостува старозагорската поетеса Живка Барова. Срещата се проведе във връзка с 24 май – Деня на славянската писменост и българската култура, и по повод поетичните й сборници „Житейско петолиние“ и „Терапия против самота“.

Атмосферата бе задушевна, сърдечна и непринудена. Най-напред прозвучаха стихове от цикъла „Блус за двама“, прочетени от Ахинорите. След това вниманието бе фокусирано върху сборника „Житейско петолиние“, в който поетесата се опитва да пресъздаде петолинието на своя живот. В кратък отзив г-жа Пенка Иванова акцентира на най-същественото от петте части на сборника: Минорна реалност, Блус за двама, Пулсиращи ноти, Симфония под небето и Дитирамби за радост и болка.Г-жа Живка Барова разказа по-подробно за последния цикъл и прочете стихотворението „Преклонение“, посветено на Веселин Ханчев.

След това разговорът се пренесе върху последната й книга, посветена на морето, Луната и … на още нещо, както е уточнено и в подзаглавието на книгата..

На 120 страници в 90 поетичниш откровения тя разкрива пред читателя своите радости, емоции, вълнения и преживявания. Но дори в своите най-дълбоко интимни преживявания не е безразлична към обществените проблеми. Г-жа Барова прочете няколко стихотворения, след което раздаде автографи.

Ахинорите й подариха цветя от яворовските градини и двата сборника: „С мирис на теменуги. 10 години НЧ „Ахинора-2006г.“ и „Ахинорите. 20 години Дамски клуб „Ахинора“. Разделиха се с обещание за нови, още по-вълнуващи срещи.

Пенка Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *