Достойно представяне

На 9.12.2023 год. НЧ „Ахинора-2006 г.“ се включи в шестото издание на Националния фолклорен събор „От Игнажден до Коледа“, който се проведе в с. Оряховица, общ. Стара Загора. ФГ „Ахинора“ се представи с две песни: „Зъмъчи се Божия майка“ и „Девет малки моми“ – хумористична народна песен от репертоара на странджанския народен певец Георги Германов.

Ахинорите се включиха и в съпътстващите инициативи. В кулинарната изложба, под вещото ръководство на Руска Ганчева – председател на Групата за традиционни и съвременни кулинарни изделия, те подредиха богата трапеза за Бъдни вечер, за да е богата и предстоящата 2024 година. В нея имаше всичко: обредна содена питка с паричка за късмет – дело на умятната Танка Тодорова, традиционна фасул яхния, приготвена от Янка Иванова, трит боб /бакла/, направен от ревностната пазителка на народните традиции Денка Монева, постни сармични – от сръчната Нанка Василева, сладък тиквеник, изпечен от младата секретарка на читалището Стефка Антонова, жито и царевица, сварени от Руска Иванова / за да едрее всичко през новата година/, яворовски мед, орехи, зеленчуци /лук, чесън, праз, домати, оформени като розички/ и пълнени чушки с боб от Радка Ганчева, плодове от яворовските градини, маслини, шарена сол – умело подредени от Радка Ганчева, Иванка Димова, Галя Никова, Нели Иванова, Ганка Димова и Нели Илчева, която се представи и с яворовска новогодишна месеница.

Впечатляващо бе представянето на читалището и в конкурса за коледни сувенири, коледни картички и суровакници. В него се включиха предимно двойки от дете и възрастен.

Тригодишната Леа и баба Гени направиха весела елхичка с крачета;

четиригодишната Тара, седемгодишният Огнян и леля Милена изработиха уникални автентични суровакници;

седемгодишната Александра и мама Вени прибавиха оригинален коледен свещник;

с помощта на мама Криси Велислав и Лъчезар направиха красиви коледни картички;

с коледна картичка в конкурса се включиха Дидко и неговата баба Нели Илчева;

с уникален коледен свещник и …

… изплетен коледен венец – изобретателната Христина Желева.

Благодарим на всички от сърце! И нека стореното добро от тях през 2024 год. бъде възнаградено с много здраве, щастие и благополучие!

Пенка Иванова – предс. на НЧ „Ахинора-2006г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *