Статуята „Момата“ – емблема на село Яворово

Точно на средата на пътя между Стара Загора и Чирпан се намира така нареченото Яворовско ханче. Допреди двадесетина години там винаги беше оживено. Пътуващите от столицата за морето и обратно спираха да починат, да похапнат вкусна чирпанска наденица и да се разхладят на бълбукащата в дерето чешма.

Източник: http://www.bgspomen.com/2015/11/80_88.html

След пускането в експлоатация на магистрала „Тракия“ в отсечката с. Плодовитово – гр. Стара Загора ханчето западна, престана да функционира, бе закупено от арендатори и не се използва по предназначение. Срещу него в северозападна посока започва третокласен път, който отвежда до намиращото се на 2 км отстояние село Яворово.

Снимка: Дияна Петрова

В началото на пътя, вляво, се вижда кокетна статуя на жена, която държи в ръце кошница с грозде. В Яворово я наричат „Момата“. Издигната е около 1960 година. Тя символизира не само основния поминък на населението от този регион – лозарството, но е показателна и за ролята на яворовската жена в живота на обществото, акцентира върху хармонията между нейната физическа хубост и нравствена красота и сила. Разказват, че за модел послужила Дена Тотева Боева – снажна и работлива яворовка.

Снимка: Станчо Станчев ‘2020

Подета е инициатива пространстото около статуята да се благоустрои и да се превърне в чуден кът за отдих „Момата“.

Пенка Иванова – предс. на НЧ „Ахинора – 2006 г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *