„Писано с огън“

На 29.10.2022 год., в навечерието на Деня на народните будители, се състоя дългоочакваната среща-разговор с писателката Ивелина Радионова на яворовска земя.

Посрещна я с питка и мед г-жа Руска Ганчева – председател на Групата за традиционни и съвременни кулинарни изделия „Сръчни и умятни“,

а г-жа Янка Иванова – предс. на Дамски клуб „Ахинора“, я приветства с добре дошла и й поднесе кичест букет от яворовски хризантеми.

Срещата протече в задушевна атмосфера. Г-жа Радионова се представи с няколко думи, а словата й заплениха всички присъстващи. Говорихме за родината, за майката, за небеизвестната Алтъна и за приликата й с авторката. За тези, които не бяха чели книгата, писателката разказа накратко историята на „Алтъна“, „Йова разказва“ и „Обич“.

Започнаха въпросите: „Кой в рода й разказва така увлекателно?“, „От кого е наследила тази дарба?“… Колкото повече въпроси задавахме, толкова повече се сближавахме.

С „Дъхът на мама“, „Детство“, „Да не забравя“ минахме през част от нейното творчество. Най-бурни бяха аплодисментите, когато заедно с яворовчето Емил Иванов (на 8 години) прочетоха стихотворението „България“.

От дума на дума г-жа Радионова запита: „На кой българин от старата ни история се възхищаваме и защо?“. От публиката възторжено прозвучаха имената на Левски, Вазов, Паисий Хилендарски, братята Кирил и Методий, Цар Симеон, Цар Самуил, Цар Калоян, Аспарух, Омуртаг, Крум и много други.

От любовта към родината преминахме към любовта в семейството. Стигнахме до изводите, че „всяко семейство е една вселена“ и че „когато човек прави добрини, той свети“.

Следваха въпрос след въпрос: „От къде така детайлно познава българските традиции?“, „Какво й носят срещите с читателите от цялата страна?“, „Продължава ли да чете или е вече на етап писане?“…

Благодарим й, че отвори вратата към новата си книга, която все още пише!

Благодарим й, че измина пътя от Провадия (Овеч) до Яворово и обратно за един ден, ЗА НАС!

Благодарим й, че дойде с огън и си тръгна с огън, с яворовски огън!

Така измина още един незабравим ден от читалищния ни живот!

Гости на събитието бяха км. нам. инж. Жечо Жечев и представителна група от НЧ „Димитър Данаилов 2013“ гр. Чирпан.

Стефка Антонова – чит. секретар на НЧ „Ахинора-2006г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *