Среща-разговор със старозагорския поет Пенчо Пенчев

На 11.03.2023 год. гост на НЧ „Ахинора-2006 г.“ бе старозагорският поет Пенчо Пенчев. Срещата бе във връзка с Международния ден на жената и по повод излязлата през 2022 год. стихосбирка на поета „Така те помня“. Тя се състоя в уютната зала на ЕТ „Ники-Петър Спасов“.

Пенчо Пенчев и Живка Барова

Отначало прозвучаха няколко стихотворения, поместени в книгата. Те създадоха вълнуваща поетична атмосфера. Изпълниха ги: Ралица Дончева, Стефка Антонова, Танка Тодорова, Янка Иванова и Танка Христова. А г-жа Пенка Иванова прочете стихотворението „Така те помня“ на български език и в превод на руски език от поетесата Живка Барова, която също бе гост на събитието.

Танка Тодорова чете избрано стихотворение на Пенчо Пенчев
Янка Иванова чете избрано стихотворение на Пенчо Пенчев
Стефка Антонова чете избрано стихотворение на Пенчо Пенчев

След това представи автора и неговата книга. Припомни факти от биографията му. Цитира отзиви за стихосбирката и сподели своите открития за нея: за любовта като основна тема и съпътстващите я мотиви за раздялата, за самотата, за сънищата, за мечтите и надеждите; за характера на изразените чувства, за строфичната организация и предпочитаните рими; за използваните от поета художествени средства и похвати.

След това Пенчо Пенчев разказа по-подробно за себе си, открехна вратата на творческата си лаборатория и сподели някои моменти от творческия си процес. Той отговори на поредица въпроси, които присъстващите му зададоха:

– Има ли конкретна вдъхновителка на любовната му лирика?

Вълнуващ разговор на публиката с поета Пенчо Пенчев

– Лъчезарната и светла Ема, на която са посветени две стихотворения, реална жена ли, измислена ли е или е събирателен образ?

– Отговорил ли си е вече на въпроса какво е любовта?

– В едно от стихотворенията си той пише, че самотата си има цена. Каква е цената на самотата г-н Пенчев?

– По кое време от денонощието е най-продуктивен?

Пенчо Пенчев, Живка Барова, Стефка Антонова и Пенка Иванова

– Младите търсят ли път към поезията?

– Редактира ли своите стихове или те се раждат в съвършен вид?

Атмосферата на срещата бе ведра и непринудена. Накрая членовете на НЧ „Ахинора“ благодариха на поета за честта да им е гост и му пожелаха да е жив и здрав, и да продължава да разлиства „старата книга Любов“! Подариха му цвете и сборника с етнографски материали „Яворовката – сръчна и умятна“, издаден от читалището през 2012 год.

Стефка Антонова – чит. секретар на НЧ „Ахинора -2006г.“ с. Яворово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *